Monday, July 16, 2007

Mangler du mikrobryggeri?

Ølfabrikken ER lukket

Arbejdet med en lokalplan fortsætter - måske

"Det er en lettelse ikke længere at skulle være nervøs for hærværk på bygningerne og chikane af medarbejderne", fortæller brygger Christian Skovdal Andersen. Ølfabrikken lukkede midt i juni produktionen ned i Holløselund, al inventaret er sat til salg og bliver i disse dage flyttet fra laden på strandgården.

"Hvis du kender en der står og mangler et mikrobryggeri...", siger bryggeren, der har flyttet Ølfabrikkens produktion til eksisterende faciliteter i Roskilde.

I januar 2005 sendte han og forretningspartneren Martin Larsen den første bryg fra Ølfabrikken i sommerhusområdet ud på butikshylderne. Siden blev det til en masse forskellige bryg fra laden på Holløselund Strandvej. Og en masse ballade. Øl-eventyret endte midt i juni i år, da den sidste bryg fra fabrikken var tappet. Ølfabrikken er flyttet til Roskilde uden at holde afskedsfest for naboerne.

"Det kunne vi egentlig godt have gjort, flere af dem er anpartshavere, men nogle få i grundejerforeningerne har gjort det hele for surt", fortæller bryggeren.

Uden tilladelse

For de glade bryggere, der tidligere havde haft forretningssucces i det naboløse cyberspace, havde ikke været opmærksomme på de begrænsninger, som kommuneplanen rummede for erhverv i sommerhusområdet Holløselund. Bryggeriet med gårdbutik, planer om Beer'n' Breakfast og store ambitioner kunne ikke rummes inden for rammerne.

I første omgang fik bryggerne en dispensation og lov til at fortsætte, mens kommunen gik i gang med at lave en lokalplan, der ville lovliggøre virksomheden som turismebaseret erhvervsvirksomhed. Det har ført til indsigelser fra grundejerforeninger og naboer, der blandt andet ser en øget trafik til stedet som et problem. Og peger på, at Ølfabrikken er startet på ulovligt plangrundlag. Nogle ukendte tog endda loven i egen hånd og stod for den førnævnte hærværk i modstanden mod erhvervet på strandgården. Protesterne forstatte og dispensationen skrumpede ind til kun at tillade selve ølbrygningen.

Og til sidst blev det hele altså for surt for bryggerne.

"Der er mange andels-ejere, der har ønsket at komme af med deres andele igen", fortæller Christian Skovdal Andersen. Ølfabrikken satte virksomheden på andele for at finansiere udvidelser af produktionen og ved salget blev der slået på, at man gerne ville have lokale ejere af den lokale bryg. Efter flytningen til Roskilde er det så som så med det lokale, men bryggeren har købere til andelene.

"Det er ikke længere lokalpatrioter, men nogle der er interesserede i et økonomisk afkast", fortæller bryggeren, der kan glæde sig over, at alle medarbejdere fra Ølfabrikken i Holløselund har fundet nyt arbejde. Tilknytningen til lokalområdet bliver i en vis grad bevaret, da slagter Cilla i Skærød overtager bryggeriets gårdbutik.

Lokalplanen

Med flytningen af fabrikken til Roskilde falder grundlaget for lokalplanarbejdet væk. Bryggerne har aldrig direkte henvendt sig til kommunen og oplyst, at det ikke længere er aktuelt med en lokalplan.

"Jeg har hørt at produktionen er neddroslet, men vi ændrer ikke adfærd på grund af rygter", siger borg-mester Jannich Petersen, der i sidste uge i et læserbrev i UgePosten forsvarede arbejdet omkring en lokalplan for Ølfabrikken. Han vurderer at arbejdet med planen ind til videre har kostet kommunen 50-60.0000 kroner og at arbejdet fortsætter.

"Det er kun dem (bryggerne, red.), der kan stoppe det. Men det kan da godt være, at vi selv tager kontakt", siger borgmesteren efter lidt betænkningstid, "men det ville være fair, hvis de reagerer".

Af Frank S. Pedersen, Ugeposten.

***

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home